cuijksweekblad.nl
- bron van nieuws -
zelf artikel toevoegen

Categorieën
Bedrijfsnieuws
Gezondheid
Culinair
Cultuur
Toerisme
Sport
Recreatief
Wetenschap
Politiek
Wonen
ICT
Varia


Importverbod leidt tot lagere prijzen groente en fruit

Het conflict tussen de Europese Unie en Rusland maakt het onmogelijk om groente- en fruit te verkopen in de Russische steden. Daardoor moeten Nederlandse tuinders proberen om hun waren op een andere markt te verkopen. Echter zit heel Europa met overschotten waardoor prijzen dalen en de bedrijven slechts een klein deel van de normale omzet binnen krijgen.

De prijzen van producten zoals tomaten en paprika?s dalen door het importverbod. Nederlandse vrachtwagens met groenten en fruit komen het land namelijk niet meer in. Daardoor moet gekeken worden naar een andere afzetmarkt. Ook andere Europese landen ervaren deze problemen waardoor het aanbod op dit moment veel groter is dan de vraag.

Secretaris Ad Klaassen van de Nederlandse brancheorganisatie van veilingen voor groente- en fruit vertelt dat ook andere groenten al in prijs beginnen te dalen. Voorbeelden zijn sla, andijvie, bloemkool en spinazie. Over fruit ontbreekt nog veel info. Het is dus niet duidelijk of het goedkoper wordt om appeltaart of monchou taart te bereiden.

Wat kosten groente op de veiling?
Het importverbod heeft de prijzen van komkommers, paprika s en tomaten het meest doen kelderen. Tuinders verkocht een kilo tomaten voorheen voor 50 tot 60 cent maar mogen nu blij zijn met 10 cent. Paprika s leveren nu slechts 20 tot 30 cent op (per kilo) terwijl hier voor het boycot nog 80 cent voor werd betaald.
E-mail: recepten@media.nlHet bovenstaande artikel is geschreven door iemand die mee heeft gewerkt aan deze website. U kan zelf ook meewerken door een persbericht in te zenden via het daartoe bestemde formulier. Artikelen over heel diverse onderwerpen zijn toegelaten. U kan zich natuurlijk ook beperken tot het lezen van de artikelen die u interesseren.
To The Point, Beverestraat 48, 9700 Oudenaarde, info(at)to-the-point.biz