cuijksweekblad.nl
- bron van nieuws -
zelf artikel toevoegen

Categorieën
Bedrijfsnieuws
Gezondheid
Culinair
Cultuur
Toerisme
Sport
Recreatief
Wetenschap
Politiek
Wonen
ICT
Varia


Tarotkaarten: de oorsprong en regels leren kennen

Op een bepaald moment in je leven heb je ongetwijfeld een moeilijke situatie meegemaakt. Op zulke momenten heb je misschien overwogen om de tarot te raadplegen voor advies. Of je nu wel of niet in dit orakel gelooft, de geschiedenis van de tarot is fascinerend. We weten niet precies waar de traditie van de 78 tarotkaarten vandaan komt. Ze werden echter voor het eerst gezien tussen de 15e en 16e eeuw in Italië, waar ze werden gebruikt voor meer speelse doeleinden: het spel werd meer gezien als een grap dan als een vorm van waarzeggerij.
Na verloop van tijd evolueerde de tarot traditie en verspreidde zich naar verschillende culturen buiten Europa. Van een apparaat om mee te gokken werd het een hulpmiddel om verwachte trends in de toekomst te observeren.

De oorsprong van tarot
De eerste vermelding van de regels van dit spel staat in een 15e-eeuws manuscript van de Italiaan Martiano da Tortora. Het beschreef 60 kaarten: 44 met afbeeldingen van vogels en 16 met illustraties van Romeinse goden. De kaarten van de goden (ook wel troeven genoemd) werden als superieur beschouwd.
De tarot begon vorm te krijgen met de configuraties die vandaag de dag nog steeds bestaan met de Tarocco Bolognese, met 62 kaarten, waarvan wordt aangenomen dat het de eerste was die werd gebruikt voor waarzeggerij.
Maar het was in de 18e eeuw dat de tarot die een van de belangrijkste referenties binnen deze traditie zou worden, uiteindelijk ontstond. De tarot van Marseille - afkomstig uit de gelijknamige stad in Frankrijk - bestaat uit 78 kaarten verdeeld over twee groepen: de grote en kleine arcana.
De kleine arcana zijn dezelfde kaarten als in het traditionele kaartspel, verdeeld in vier kleuren: harten, schoppen, klaveren en ruiten. Ze zijn inferieur aan de 22 grote arcana, de meest bekende kaarten in de tarot. Er zijn 22 figuren die op de een of andere manier een verhaal vertellen op basis van hun volgorde, die een reis volgt van de Gek, de eerste kaart, naar de Wereld, die de laatste is.
Omdat de tarotkaarten altijd hetzelfde zijn, hebben ze ontelbare grafische interpretaties opgeleverd door kunstenaars van over de hele wereld. Maar het is het vermelden waard dat een van de bekendste decks de beroemde Rider-Waite tarot is, gedrukt sinds 1909. De naam verwijst naar de uitgever William Rider en de mysticus AE Waite, die de symboliek van de kaarten bedachten en de kunstenaar Pamela Colman Smith opdracht gaven om de illustraties te maken.

Hoe werkt tarot?
De 78 tarotkaarten hebben elk een specifieke boodschap. In het geval van de 56 kleine arcana zijn dit specifiekere boodschappen, die meestal verwijzen naar acties. Deze kaarten zijn gegroepeerd in vier kleuren: de hartenkaarten zijn gericht op gevoelens en het gevoelsleven; de ruitenkaarten hebben te maken met materialiteit (zoals geld, werk, bezittingen in het algemeen); de zwaardenkaarten hebben meer te maken met mentale conflicten; de klaveren (vuur) tenslotte hebben te maken met creatieve energie en het vermogen tot vervulling.
Aan de andere kant dragen de grote arcana meer aangrijpende boodschappen met zich mee. Ze vertegenwoordigen belangrijke thema s in het menselijk bestaan, maar ze moeten altijd worden geïnterpreteerd vanuit de symboliek die ze dragen, en niet vanuit hun zogenaamd "letterlijke" boodschap. Dit betekent: de beroemde Dood kaart betekent niet letterlijk de dood, maar eerder het sluiten en beëindigen van cycli, evenals wedergeboorte. Hetzelfde geldt voor de andere 21 kaarten: de Magiër wijst op het vermogen om projecten te realiseren; de Gek staat voor het begin van een reis, met alle risico s van dien; de Geliefdenkaart laat zien hoe moeilijk het is om een beslissing te nemen; de Gehangene wijst op een periode van stilstand, enzovoort.
De betekenis van de kaarten kunt u ook opzoeken op de volgende websites:
Tarot explained
Tarotkarten
Cartes tarot

De betekenis van de kaarten kennen is echter niet genoeg om van iemand een goede tarotist te maken. Je moet de spelsoorten kennen (wat te maken heeft met het aantal kaarten dat een adviseur trekt en de positie waarin ze op tafel worden gelegd) en vooral weten hoe je het verhaal moet interpreteren dat door de kaarten in relatie tot elkaar wordt gevormd. Tot slot is het goed om te onthouden dat tarot minder een waarzeggerij is, gericht op de toekomst, en meer een apparaat dat helpt bij zelfkennis. Het idee is dat het meer wijst op trends die worden waargenomen vanuit het perspectief van het heden.








Het bovenstaande artikel is geschreven door iemand die mee heeft gewerkt aan deze website. U kan zelf ook meewerken door een persbericht in te zenden via het daartoe bestemde formulier. Artikelen over heel diverse onderwerpen zijn toegelaten. U kan zich natuurlijk ook beperken tot het lezen van de artikelen die u interesseren.
To The Point, Beverestraat 48, 9700 Oudenaarde, info(at)to-the-point.biz